Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства

Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства

 

„Еднократната помощ за ученици вече е отпусната на семействата на 175 879 деца. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на откриването на новата учебна година в столичното 75-то основно училище „Тодор Каблешков“.

 

Размерът на еднократната помощ за ученици в първи, втори, трети, четвърти и осми клас за учебната 2023/2024 г. е 300 лв. Сумата се отпуска на две равни части от по 150 лв. Агенцията за социално подпомагане изплаща първата половина от средствата до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането й. Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи.

 

„Развитието на всяко едно дете е изключително важно за Министерството на труда и социалната политика. Ето защо наш приоритет е да сме до родителите, така че пътят на техните деца в света на знанието да бъде подкрепен, а първият учебен ден да бъде още по-светъл“, каза министър Шалапатова.

 

Тя пожела на учениците първият училищен звънец да постави началото на стремеж към нови знания, нови приятелства и положителни емоции. „Училището е вашето второ семейство и пространството, в което ще научите най-важните уроци във вашия живот. Помнете, че всяка трудност е източник на мотивация да вървите напред, а всяка малка победа в учението е стъпка към постигане на големите успехи в живота“, обърна се тя към децата.

 

Министър Иванка Шалапатова пожела успешна учебна година и на преподавателите. „Приемете моята признателност за вашата отдаденост към най-ценната част от нашето общество. Продължавайте със същите мотивация и професионализъм да давате път и посока на тези деца и не забравяйте, че ние сме ваши партньори в тази значима кауза“, каза тя.

 

С пожелание за вълнуващи спортни победи министър Шалапатова подари футболни топки за учениците по повод откриването на ново футболно игрище в двора на училището.

 

важна информация