Информационната кампания за българите във Великобритания след Брекзит продължава

На 17 октомври 2019 г. Европейският съвет (чл. 50) одобри Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. Споразумението влезе в сила на 1 февруари 2020 г. Споразумението определя преходен период до края на 2020 г., през който правото на ЕС ще продължи да се прилага в Обединеното кралство, както и до момента. Това означава, че няма да има промени в условията за работа, обучение и правене на бизнес. След изтичане на преходния период или евентуално негово продължение, отношенията ЕС-Великобритания се очаква да бъдат уредени от Споразумение за бъдещите отношения. Преговорите по това споразумение предстоят.

Информационната кампания на посолството на България в Лондон за правата на българските граждани във Великобритания след Брекзит продължава. Следващите информационни дни ще се състоят както следва:

- На 1 ноември 2019 г. в гр. Лийдс. Събитието ще започне в 18 ч. на адрес Business School, University of Leeds, Leeds, LS6 1AN. Залата на срещата ще бъде Maurice Keyworth LT. 

- На 2 ноември 2019 г. в гр. Имингам. Събитието ще започне в 16 ч. на адрес Oasis Academy Immingham, Immingham, DN40 1QF.

Българските граждани във Великобритания могат да кандидатстват по Схемата за уседналост на адрес: 

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status 

Повече информация относно Схемата за уседналост и Брекзит може да се намери на електронната страница на Българското посолство в Лондон: 

http://bulgarianembassy-london.org/brexit/