Министър Шалапатова: От 1 юли социалната пенсия за старост ще нарасне с 12%

Министър Шалапатова: От 1 юли социалната пенсия за старост ще нарасне с 12%

С 12% от 1 юли 2023 година ще нарасне  социалната пенсия за старост. Размерът ѝ ще се увеличи на 276,64 лв., с което ще се повишат доходите на 126 000 души. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на брифинг пред медии в Министерския съвет.

Тя посочи, че промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са обвързани с трудова дейност, тъй като техният размер се определя от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветераните от войните.

По данни на Националния осигурителен институт получаващите пенсия, несвързана с трудова дейност, са 59 600 души. Хората с добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са 66 100.

Министър Шалапатова припомни, че от 1 юли с 12% ще бъдат осъвременени всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г. От същата дата минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лв.