Архив от дата:

.


Зам.-министър Петрова: България има добри практики в развитието на социална и солидарна икономикаБългария има изключително добри практики в развитието на социалната и солидарна икономика и доказателство за това е предстоящата конференция на високо ниво, която ще се проведе на 16-18 април в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в София. По време на форума ще бъдат представени социални иновации, социалното предприемачество у нас и какви са възможностите за развитие на социалната икономика в България. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната икономика Султанка Петрова по време на национална конференция на тема „Жените с увреждания и родителите на деца и лица с увреждания в социалната икономика – кариерно развитие и израстване и достойно заплащане на труда“.
 
Чрез социалната и солидарна икономика се създават достъпни работни места за хората от уязвимите групи на българското общество, отбеляза зам.-министър Петрова. В тези политики е заложена подкрепа за включване на младежи до 29 години в трудова заетост, за хора в пенсионна възраст и за хората с увреждания, които биха могли да бъдат мотивирани да намерят своето място в българското общество. 
 
Социалната и солидарната икономика е нова за България. Нейното начало е  поставено през 2012 г., когато Министерството на труда и социалната политика подготви  Концепция за социалната икономика, заяви зам.-министър Петрова. Днес междуведомствена работна група работи по политиките, свързани със социалната икономика. Положихме изключително много усилия, за да подготвим проект на Закон за социалната и солидарна икономика, защото сме убедени, че тази нова политика трябва да намери своето място в българското общество. 
 
Зам.-министър Петрова заяви, че очаква от неправителствените организации предложения по какъв начин в законопроекта да бъдат интегрирани и родителите и хората, които се грижат за деца и възрастни с увреждания. Тя отбеляза, че в почти всички страни в Европейския съюз има закони за социалната икономика, които вече са интегрирани и дават своите резултати. В социални предприятия в държавите от ЕС работят между 6 и 10% от хората от уязвими групи.  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България