Архив от дата:

.


Зам.-министър Русинова: С 30 млн.лв. от ОП РЧР ще подкрепим общините в предоставянето на здравно-социални услугиПрез месец септември ще стартира схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с която ще бъдат подкрепени около 17 000 български граждани чрез т.нар. здравно-социални услуги. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръгла маса на тема "Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства", която се проведе в Народното събрание. 30 млн. лв. ще бъдат насочени за подкрепа на възрастните хора и  самотно живеещите, които живеят в отдалечените населени места и хората, които имат нужда от постоянна подкрепа, уточни Русинова.

 

„По този начин ще осигурим не само по-доброто разходване на средствата от НЗОК, но и ще създадем предпоставки за превенция на институционализацията на възрастни хора и хора с увреждания. Ще подкрепим цялостната грижа, която общините предоставят на възрастни хора в малките населени места, които имат по-трудно достъп до болничните заведения“, коментира заместник-министърът. 

 

В предходния и настоящия програмен период по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени общо 37 млн. лв., които са насочени към укрепване на капацитета на кадрите в системата на здравеопазването. В момента Министерството на здравеопазването изпълнява проект за квалификация, обучение и изграждане на допълнителни умения на кадрите в Спешната помощ. Проектът е на стойност 7 млн.лв. и е финансиран със средства от ОП РЧР. Русинова уточни, че 5 млн.лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени за подкрепа на специализантите в България. „Предизвикателството със задържането на младите лекари в системата на здравеопазването е една от задачите, които тепърва трябва да решаваме. Подкрепата на специализантите е една от важните теми, по които ще продължим съвместно да работим с Министерството на здравеопазването“, коментира зам.-министърът.

 

Тя припомни, че в проекта на регламента Европейски  социален фонд плюс (ЕСФ +) са заделени 413 млн. евро за програма „Здраве“. „Ще продължим да подкрепяме Министерството на здравеопазването и съвместните ни интегрирани мерки, свързани с предоставянето на социално-здравни услуги“, увери зам.-министър Русинова.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България