Архив от дата:

.


Министър Петков: До края на 2021 г. предстои всички специализирани институции за деца да бъдат закритиДо края на 2021 г. предстои всички специализирани институции за деца да бъдат закрити, с което процесът на деинституционализация на грижите за деца ще приключи. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на посещението си в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Перник. Той припомни, че всички институции за деца с увреждания вече са закрити.

 

В Закона за социалните услуги е предвидено да се създадат стандарти, които ще повишат качеството на социалните услуги. Министерството на труда и социалната политика подготвя подзаконовата нормативна уредба, която ще регламентира изпълнението на новия закон, който влиза в сила от 1 януари 2020 г., обясни министър Петков.

 

Той добави, че през 2019 г. в държавния бюджет са предвидени 260 млн. лв. за финансиране на социални услуги, което е с над 30 млн. лв. или с 13% повече в сравнение с 2018 г. Министерството на труда и социалната политика ще настоява в бюджета за 2020 г. да има още по-съществено увеличение на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентна грижа, за да може да се осигури достойно заплащане на работещите в тази сфера, каза Петков.

 

Министърът проведе среща с областния управител на Перник Ирена Соколова. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на социалните услуги и състоянието на пазара на труда в региона. Той се срещна и с представители на регионалните структури на Министерството на труда и социалната политика.

 

Заедно с кмета на Перник д-р Вяра Церовска министър Петков поздрави участниците в традиционния ученически конкурс за великденско яйце, в който участват деца от 24-училища в града. Той пожела на децата светли великденски празници, много здраве и успехи в училище.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България