МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ПОДГОТОВКАТА НА КАЧЕСТВЕНА РАБОТНА СИЛА Е ПРИОРИТЕТ НА МТСП

МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА

Един от основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика е подготовката на качествена работна сила. Това каза социалният министър Деница Сачева на 14-тата годишна среща на представители на правителството и бизнеса. 

 

По данни на Агенцията по заетостта през тази година 20 на сто от всички почти 400 000 предприятия ще търсят да наемат нови хора. На работодателите ще са необходими около 90 000 души с висше образование - учители, медицински сестри, IT специалисти и др. и около 64 000 в професиите, свързани с по-ниска степен на квалификация. „Ще направим всичко възможно да издирим тези 170 000 души, които нито учат, нито работят. Те може да са в сивата или платформената икономика. Една от възможните мерки за тях е да се създаде бърза писта за валидиране на умения. След като докажат уменията си, ще получават сертификат. Той няма да дава възможност за продължаване на образованието, но с него ще може да се влеят в пазара на труда“, обясни министър Сачева. 

 

По време на срещата тя подчерта, че се предвижда създаването на програма за привличане на висококвалифицирани специалисти като се осигури възможност за по-бързото им влизане в България и стимули, свързани със средата за живот. „Подобен пакет прилагаме за български студенти в чужбина, които имат желание да се върнат в нашата страна. Правим и кариерни форуми с чуждестранни фирми, които предлагат работни места в България“, допълни Сачева. 

 

Социалният министър посочи, че ще бъдат внесени и промени в Кодекса на труда до края на април. В момента работна група обсъжда предложенията на работодателите и синдикатите. Една от вероятните промени ще бъде въвеждането на допълнителна опция за извънреден труд до 300 часа годишно във фирмите и предприятията, в които има колективно трудово договаряне. Ще направим легално нещо, което така или иначе се случва“, обясни още тя. По думите й трябва повече гъвкавост за работодателите и повече защита на правата на работниците.

важна информация