Министър Иванов представи България в конференция за бъдещето на социалната политика на Европейския съюз

WhatsApp Image 2024-04-16 at 20.03.33

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов участва в конференция за бъдещето на социална Европа и на Европейския стълб за социални права, организирана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

 

Събитието в Ла Юлп, Белгия, събра високопоставени представители на Европейската комисия, Европейския парламент, министри на заетостта и социалните въпроси, социални партньори, гражданското общество и академичните среди. В рамките на отделните сесии бяха обсъдени предизвикателствата и политиките на ЕС по важни теми като равен достъп на жените и мъжете до пазара на труда; достъп до социална закрила в променящия се пазар на труда; справедливи условия на труд във връзка с изкуствения интелект; политики на пазара на труда и умения за справедлив преход; ранно детско образование.

 

Подписана бе Междуинституционална декларация за бъдещето на Европейския стълб на социалните права, подкрепена и от България. Документът подготвя социалния дневен ред за следващия законодателен цикъл в по-широката рамка на Стратегическия дневен ред за периода 2024 - 2029 г. и препотвърждава Стълба като компас на социалната политика на ЕС. Декларацията от Ла Юлп бе подписана в присъствието на министър-председателя на Белгия Александер Де Кро, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

важна информация