Министър Сачева: Мисията на приемните родители е да подържат връзката между детето и неговото семейство

Министър Сачева

„Мисията на приемните родители е да поддържат връзката между детето и неговото биологичното семейство. Крайната цел на тяхната работа е децата да се върнат в своето биологично семейство“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при връчването на удостоверения за професионална квалификация „Сътрудник социални дейности“ на приемни родители, обучени в рамките на инциативата „Родители+“ на Националната асоциация за приемна грижа.

 

Събитието се състоя в Българската стопанска камара. В него участва и председателят на работодателската организация Радосвет Радев.

 

Проектът въвежда модел на родителска взаимопомощ. Той ще бъде приложен към близо 200 семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални и образователни проблеми. Обучените приемни родители ще помагат на биологичните семейства, като ги обучават как да се грижат по-добре за своите деца, ще им дават информация за техните права и ще им посредничат при ползването на подкрепа от държавните институции. Приоритетно приемните родители ще работят с млади майки, които имат трудности в отглеждането на бебетата си, самотни родители, както и възрастни хора, които сами гледат внуците си поради миграция на родителите извън страната.

 

„Инициативата „Родители+“ е изключително важна. Тя е стъпка напред и показва каква е истинската мисия на приемния родител – да подкрепя биологичните родители, да дава консултации и да служи като навигатор на семействата с по-ниска степен на грамотност със съвети по какъв начин могат да бъдат подкрепени чрез социалната, здравната и образователната системи“, каза министър Сачева.

 

„Да си приемен родител не се изразява в това да получаваш заплата или да се извеждат деца от семействата. Институциите трябва да продължават да обясняват това на обществото. Настаняването в приемно семейство дава възможност едно изоставено дете вместо да бъде в институция с 20-30 деца, да живее в дом, където има семейство и където вниманието и грижата са специално за него“, подчерта министър Сачева.

 

„Наш общ дълг е да представяме добрите примери. Страховете виреят, защото има съмнение дали има добри хора. Тук не говорим за доверие в институциите, а за доверието помежду ни като граждани. Стигнали сме до момента, в който трябва да се запитаме: вярваме ли, че в България живеят добри хора и възможно ли е да правим добро един за друг без съмнение в конспирации и користни цели? Надявам се да не прекрачим тази граница, защото ако го направим - сме загубени като общество“, допълни министър Деница Сачева.

важна информация