Министър Шалапатова: Над 120 млн. лв. са предоставени за запазване на заетостта и нови работни места в Североизточна България

Shumen1

С възможностите за инвестиции в развитието на пазара на труда, в иновации и обучения и квалификация на работната сила, за да отговаря тя на очакванията на бизнеса, се запознаха работодателите в Североизточна България на форум в Шумен, организиран от Министерството на труда и социалната политика, с участието на министър-председателя акад. Николай Денков.

Около 47 000 работници и служители в областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са били включени в заетост през изминалия програмен период благодарение на възможностите за инвестиции в запазване и осигуряване на нови работни места. „За изминалия програмен период близо 4400 работодатели от Североизточна България са се възползвали от 120 млн. лв., осигурени от европейските фондове и държавия бюджет за развитие на пазара на труда“, отбеляза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“.

Министър Шалапатова съобщи, че за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023 – 2027 г. е предвиден значителен финансов ресурс от над 1 млрд. лв. за цялата страна. Средствата са осигурени по Националния план за насърчаване на заетостта, Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата „Развитие на човешките ресурси“.

„Част от схемите вече са отворени за кандидатстване и работодатели, включително и от петте региона в Североизточна България, могат да се възползват от възможностите за финансиране на заетост и обучение. Разчитаме на тяхната активност, защото те са тези, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава работната сила, за да отговаря на новите реалности на пазара на труда“, апелира Иванка Шалапатова.

Временно изпълняващият изпълнителен директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Милена Георгиева представи пред участниците новите възможности за работодателите в региона за развитието на пазара на труда и адаптирането на работната сила, предвидени в настоящия програмен период по Програма „Развитие на човешките ресурси“, Плана за въстановяване и устойчивост и Националния план за насърчаване на заетостта 2023 г. Тя ги запозна и с услугите, които екипът на АЗ предоставя за тях. Специален интерес сред работодателите предизвика организирането на „Ден на работодателя“ – мини борса, на която конкретен работодател се среща с търсещи работа лица, най-често на място в предприятието.

Домакин на събитието беше областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев. Форума уважиха посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айрин Секизкьок, представители на социалните партньори, работодатели.

важна информация