От 21 декември Агенцията по заетостта ще приема заявления за безплатни обучения по дигитални умения

 

WhatsApp Image 2023-12-07 at 14.27.40

 

От 21 декември Агенцията по заетостта започва да приема заявления за предоставяне на електронни ваучери за безплатни обучения на работещи и безработни за придобиване на базово и средно равнище на дигитални умения.  Това съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на пресконференция, която се проведе в рамките на националната конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“, организирана от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя представи мерките на МТСП за повишаване на знанията и уменията на работната сила заедно с ръководителя на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) Цветан Спасов и заместник-изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева.

 

Обученията ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Целта е до средата на 2026 г. да бъдат обучени 500 000 безработни и заети, а 100 000 души, които са придобили самостоятелно своите дигитални умения, ще могат да се явят на изпит и да ги сертифицират.

 

Кандидатстването за ваучери ще става единствено чрез подаване на електронно заявление за участие през сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg. Всеки ще може да избере вида на обучението и доставчика, който го предоставя, както и дали ще учи онлайн или присъствено, обясни Милена Георгиева. На по-късен етап ще се предоставят и ваучери за включване в обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които ще се финансират по различни проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

Ръководителят на Управляващия орган на ПРЧР (2021 – 2027 г.) Цветан Спасов допълни, че подкрепа за повишаване на знанията за работещи, безработни и икономически неактивни хора ще бъде предоставена чрез мерките  „Дигитални умения“, „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“ и „Нови умения“. „Вярваме, че със средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и Програма "Развитие на човешките ресурси" ще осигурим подкрепа на над 700 000 български граждани и ще им помогнем да бъдат по-конкурентопособни на пазара на труда“, добави той.

важна информация