Светът, който носи усмивка, представиха ученици от цялата страна във фотоконкурс на МТСП

-Валентин Гошев 3 кл. ОУ Паисий Хилендарски с. Сотиря

Миговете, споделени със семейството и приятелите, уютът на родното място, любимото хоби, домашните любимци, времето сред природата създават света, който носи усмивки на децата. Това става ясно от десетките снимки на ученици от цяла България, които пристигнаха в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за конкурса „Светът, който носи усмивки!“, стартирал в началото на ноември. Той се организира от МТСП, в партньорство с Министерството на образованието и науката. С него децата на България в училищна възраст бяха предизвикани да запечатат в кадър и да обобщят в послание какво ги кара да се усмихват.

Конкурсът е част от инициативата „Гласът на децата и  техните семейства!“, по време на която представители на МТСП и Държавната агенция за закрила на детето проведоха дискусии на терен с деца от различни възрастови групи в училища, детски градини, центрове за настаняване от семеен тип, спортни зали, с пациенти на педиатрии. Мненията и предложенията на децата и техните родители ще бъдат взети предвид при подготовката на нормативни документи за подобряване на ефективността на политиките в областта на закрилата децата и оказването на по-ефективна подкрепа за техните семейства.

В конкурса се включиха десетки училища от цялата страна. Победителите в трите възрастови групи – 1 – 4 клас, 5 – 7 клас и 8 – 12 клас бяха селектирани от жури в състав: Вера Гоцева – Lomovera, Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика и Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Вера Гоцева е ментор по фотография. Тя има над 20-годишен опит в журналистиката и фотографията. По време на кампанията „Гласът на децата и техните семейства“ министър Шалапатова и Теодора Иванова участваха активно в дискусиите.

При най-малките като най-добра е отличена фотографията на Валентин Гошев. Ученикът от 3 клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Сотиря, е заснел „последни слънчеви лъчи, през първи приятелски усмивки“.

Първото място във възрастова група 5 – 7 клас журито отреди на кадъра на Моника Цекова от 5 клас на 13. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Перник, която съветва: „Бъди причината някой днес да се усмихне!“.

„Светът създава усмивки навсякъде“ показва кадърът на победителката при най-големите – 8 – 12 клас, Виктория Янева от 12 клас на СУ „Пейо Крачолов Яворов“, гр. Пловдив. „Прозявката на тази котка, уловена като спонтанен смях, е като напомняне, че всеки ден трябва да се усмихваме и всеки ден да намираме причина да го правим", е нейното послание.

Всички призьори в конкурса са представени във фейсбук страницата на МТСП: https://www.facebook.com/MinistryofLabourandSocialPolicy/posts/pfbid0ibj7vDmcn1Cmh4XtRNHmwNi7GXXr3B1QKV8NRvmxqB9BX5AcY3VaGtCPVJf6EhW3l . Там ще бъдат публикувани и серия от постове, в които ще бъдат представени творбите на всички участници в конкурса.

важна информация