Международна министерска конференция за демографските предизвикателства


Международна министерска конференция за демографските предизвикателстваЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

На 12 и 13 май 2016 г. Министерството на труда и социалната политика, с подкрепата на Министерството на външните работи, организира международна министерска конференция на тема: „Посрещане на демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа“.

 

Конференцията е организирана в рамките на Програмата на българското  Председателство (2015-2016 г.) на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

 

Целта на конференцията е да се дискутира демографската ситуация в региона, общите тенденции и предизвикателства, както и да бъдат набелязани възможности за сътрудничество в тази област.

 

Специален акцент ще бъде поставен върху управлението на демографските предизвикателства чрез предприемане на политики и мерки за развитие на качеството на човешкия капитал, насърчаване на мобилността на работната сила, подкрепа за младежката заетост, насърчаване на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

 

За участие в конференцията са поканени представители на високо ниво от 13-те страни-участнички в ПСЮИЕ, Фонда за население на ООН, Икономическата комисия за Европа на ООН, Международната организация на труда и Европейската комисия. От българска страна се очаква участие на ведомствата, представени в Националния съвет по демографска политика.

 

 

Kosovo Demographic Profile

 

 

Обръщение на еврокомисар Мариане Тисен към делегатите на Международната конференция по демография

 

 

Министър Калфин: България става регионален център за демографски инициативи

 

 

„Избрахме конференцията да е посветена на демографията, тъй като тази тема е приоритет за България. Вярваме обаче, че за преодоляване на демографските предизвикателства, които са общи за всички в региона, са необходими дългосрочни, обединени и целенасочени мерки. България ще подкрепи и насърчава всички общи и координирани действия за промяна на негативните процеси. Надяваме се заедно с останалите страни от Югоизточна Европа да влезем в интензивна експертна комуникация, така че заедно да изработим инструментариум за преодоляване на негативните тенденции". Това заяви днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин, който откри международната министерска конференция „Посрещане на демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа“. Форумът се провежда в рамките на Програмата на българското  Председателство (2015-2016 г.) на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

 

„Работата по време на министерската конференция се очаква да задълбочи и да издигне на ново равнище нашето сътрудничество в областта на демографската политика“, заяви Ивайло Калфин. Той поясни, че страните от региона могат да си сътрудничат, чрез предприемане на общи политики и мерки за развитие на качеството на човешкия капитал, насърчаване на мобилността на работната сила, подкрепа за младежката заетост, насърчаване на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

 

България инициира идеята за прилагане на цялостен и дългосрочен стратегически подход за управление на демографските промени в условията на взаимна координация в региона. „Такова е и становището, около което се обединяват страните от ПСЮИЕ в декларацията, която е предложена за приемане в рамките на конференцията“, допълни още Калфин.

 

 

Снимки от събитието

 

Съвместна декларация на министрите на труда и социалните политики на страните - участнички в ПСЮИЕ, приета по време на международната конференция

 

Joint Declaration by Ministers in charge of labour and social policies of the SEECP Participants at the Conference

 

  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България
Vidin Vidin