Архив от дата:

.


Българските граждани във Великобритания могат да кандидатстват за Статут на уседналост



За да гарантират своите права след Брекзит българските граждани, пребиваващи на територията на Великобритания, ще трябва да кандидатстват за Статут на уседналост (Settled status). Българските граждани, които притежават Permanent residence /Удостоверение за постоянно пребиваване/ също ще трябва да кандидатстват за Статут на уседналост. От 21 януари приложението за кандидатстване е отворена за всички граждани на ЕС, , които разполагат с биометричен паспорт, и членовете на семейства на граждани на ЕС, които притежават биометрична лична карта (карта за пребиваване /residence card/ или удостоверение за постоянно пребиваване /permanent residence/), издадена от британския Хоум офис след 6 април 2015 г.
 
Приложението, чрез което ще се кандидатства за Статут на уседналост, може да се свали от следната страница: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.gov.HomeOffice.ho1. Платформата е съвместимо само с мобилни устройства, работещи на операционна система Андроид. 
 
Схемата за уседналост ще бъде отворена за всички граждани, считано от 30.03.2019 г. Тя ще се приложи от британските власти, дори в ситуация на липса на сделка. При „твърд“ Брекзит българските граждани, пребиваващи в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост до 31.12.2020 г.
 
С цел да разясни правата на българските граждани след оттеглянето на Великорбитания от ЕС Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Лондон е организирало следните информационни дни през януари:   
 
28 януари – гр. Лийдс – 18.00 – 20.00 ч. – Maurice Keyworth Lecture Theater (G.02), Maurice Keyworth Building, University of Leeds, Moorland Rd, Leeds, LS6 1AN
29 януари – гр. Единбург – 18.00-20.00 ч. – 10 Colinton Rd, Edinburgh EH10 5DT, зала H5
30 януари – гр. Пърт – 18.30 – 20.30 ч. – PKAVS Minority Communities Hub, The Gateway, North Methven Street, Perth, PH1 5PP
31 януари – гр. Ливърпул – 18.00 – 20.00 ч. – Storrington Ave, Liverpool, L11 9DQ



  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"



ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България