Архив от дата:

.


Министър Петков: Качеството на услугите на домовете за стари хора ще се подобряваРеформата в областта на социалните услуги предвижда домовете за стари  хора да продължат да съществуват като предоставящи резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медии във Велинград, където посети Дом за стари хора.

 

Той подчерта, че реформата предвижда постепенно да се закриват институциите за пълнолетни лица с умствена изостаналост и психични разстройства.   Домовете за стари хора, които към момента са 82 в страната и се финансират от държавата годишно с над 50 млн. лв.,   ще се реформират в съответствие със стандартите  за качеството на тази услуга, които ще се определят в отделна Наредба.

 

Целта е всички домове за стари хора да отговарят на определени стандарти и качеството на техните услуги да се повиши. Предвижда  се създаването и на Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социалните услуги и ще осъществява контрол за спазването на стандартите, коментира  министър Петков.

 

Той обясни, че запазването на съществуващите  домове за стари хора  е регламентирано в проекта на Закон за социалните услуги, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание. Това е изцяло нов закон, който прави реформа в сектора на социалното включване и цели да доближи социалните услуги до хората, каза министър Петков. Той допълни, че законът  отделя  социалните услуги от социалното подпомагане, където в момента са регламентирани, като инструмент за подобряване качеството на живот на хората  и по нов начин регламентира  достъпа  до тях, тяхното планиране, финансиране и предоставяне. 

 

По време на посещението си във Велинград  министър  Петков  взе участие в работна среща на Агенцията за социално подпомагане и се срещна с кмета на града Костадин Коев . Двамата обсъдиха развитието на социалните услуги, състоянието на пазара на труда, възможностите за заетост в общината, както и приоритетните политики на Министерството на труда и социалната политика.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България