ЗАМ.-МИНИСТЪР РУСИНОВА: НАД 50 000 ДУШИ БЯХА ПОДКРЕПЕНИ С ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ 

rusinova

Над 50 000 души са подкрепени по новия компонент на процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това отбеляза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на онлайн дискусия за мерките за преодоляване на последствията от Ковид-19. 

Обхватът на групите, получаващи подкрепа по проекта, беше разширен в началото на извънредното положение с цел да се осигури превенция на разпространението на коронавируса и да се подпомгне достъпът до услуги на уязвими лица, включително  на хора с увреждания или в невъзможност от самообслужване, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19. Подкрепа получиха и хората, които бяха поставени под карантина. Договорените средства по новия компонент са повече от 31 млн. лв. Средствата се използват от общините за предоставяне на услуги като доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства, заплащане на битови сметки.

Зам.-министър Русинова информира за предприетите действия от Министерството на труда и социалната политика в областта на семейните помощи за деца.  Тя добави, че по програма „Топъл обяд“ са подпомогнати над 65 000 души. През периода 27.11.2019 г.-28.02.2020 г. са разпределени хранителни продукти от първа необходимост на близо 500 000 лица. Предвид епидемичната обстановка бяха разпределени още 1 405 тона храни, с които се подпомогнаха над 58 000 лица и семейства, добави заместник-министър Русинова.

важна информация