ЗАМ.-МИНИСТЪР РУСИНОВА: С АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА ЩЕ РАЗРАБОТИМ ПЛАТФОРМА ЗА ТЪРСЕЩИТЕ РЕАЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

 
снимка среща
 
 
 
 
През 2020 г. Агенцията по заетостта ще разработи онлайн платформа, която ще събира на едно място информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите в съответното икономическо направление, детски градини, лечебни заведения и възможност за по-добра координация при установяване в България. Платформата ще бъде реализирана по операция „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференция на тема „Успелите българи в чужбина – за каузата „България“. „Няма нищо по-хубаво от това един млад човек, чиито родители са инвестирали да учи в чужбина, да приложи знанията и уменията си в България. Вярвам, че желанието им да се реализират в нашата страна може да бъде подкрепено не само от работодателите, но и от държавата“, подчерта Русинова. 
 
Като част от операцията „Национална EURES мрежа“ е разработен допълнителен финансов пакет, който може да бъде ползван при наличие на подписан договор с работодател в България. Той дава възможност за покриване на разходите за наем при липса на собствено жилище за период от една година. Ако семейството не е успяло да запише детето си в ясла или детска градина, ще има възможност да ползва услугите на детегледачка, наета от Бюрото по труда, за срок от 4 месеца. Адаптацията на членове от семейството, които не са с българско гражданство, ще се подкрепя с езикови курсове по български език. Дават се възможности за допълнителна квалификация и преквалификация на желаещите да се реализират в България. Предвидени са допълнителни стимули за всеки, който започне работа в населено място, където доходите са по-ниски от средните за страната. В рамките на една година той ще получава към заплатата си от работодателя още половин минимална работна заплата. „Вярваме, че по този начин ще стимулираме млади хора да работят и в по-малките компании, които не могат да си позволят атрактивно заплащане“, коментира зам.-министър Русинова. Финансовият пакет за подкрепа на хората, които искат да се реализират в България, е около 1200 лв., а конкретната подкрепа ще зависи от индивидуалните нужди. 
 
Зам.-министърът заяви, че през 2020 г. се планира провеждане на онлайн трудови борси в рамките на мрежата EURES, която обединява всички публични Агенции за заетост в Европейския съюз. Този тип борси дават възможност на работодатели и търсещи работа да проведат интервю на живо във виртуалното пространство. Първата онлайн борса в България се проведе през септември. 
 
Министерството на труда и социалната политика планира провеждането на Кариерни форуми в чужбина и през 2020 г. Такива ще бъдат организирани във Великобритания, Германия, Холандия и Шотландия. Русинова припомни, че между 6000 и 9000 българи учат в престижни университети в Европа. По време на форумите те ще получат информация за конкретни работни места и възможности за реализация в България. Догодина ще се предоставя информация и за нетната заплата в конкретния сектор, след приспадане на ниските данъци в България и ниската осигурителна тежест. Русинова съобщи, че 60-70% от младите хора, които са посетили Кариерните форуми през тази година, са изявили желание да се върнат да работят в България.

важна информация