Министър Иванов: Агенцията по заетостта започва прием на заявления за ваучери за безплатни обучения за работещи

27Агенцията по заетостта започва да приема заявления за ваучери за безплатни обучения за заети и самостоятелно заети хора от 12 часа днес, 27 май. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов за БТА. Ваучерите ще се предоставят по проект,  финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“  2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.

 

„Целта му е да предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в това число и дигиталните умения. Очаква се в обучения да се включат 13 900 заети“, отбеляза министър Иванов. Общият бюджет на проекта е в размер на 50 млн. лв.

 

С ваучерите заетите ще могат да се включат в обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация, или на квалификация по част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи заетите ще могат да преминат и курсове за придобиване на ключови компетентности като общуване на чужд език, STEM умения, дигитални умения за напреднало и високоспециализирано равнище, предприемачество.

 

„Този проект е поредният, с който екипът на Министерството на труда и социалната политика подкрепя, от една страна, хората да повишат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна заетост, а от друга бизнеса чрез осигуряването на квалифицирана работна ръка“, каза министърът на труда и социалната политика.


 
Заявленията за ваучери за обучения ще се подават само чрез електронно заявление на следния линк: https://serviceseprocess.az.government.bg/service/5aedf067-45f5-4a56-9fe7-ca42f9084cc8/description

 

След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенцията по заетостта. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор.

 

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.